Sportmassage voor paarden

Ik ben opgeleid als sportmasseur bij het NGS en voor het behandelen van paarden heb ik de opleiding gevolgd volgens de principes van Jack Meagher. Tevens maak ik gebruik van mijn kennis en ervaring opgedaan in de triggerpoint therapie, en pas dit toe in mijn behandelingen.

Ik werk graag in stilte zodat ik me af kan stemmen op wat ik voel en zodoende alert kan reageren op de signalen/boodschappen van het paard.

Een massagebehandeling bevordert het welbevinden van het paard. Tevens verbetert het de bloedcirculatie en lymfestroom waardoor de afvoer van afvalstoffen verbetert. Een verbeterde doorbloeding stimuleert ook het genezingsproces van blessures. Bovendien wordt door de hersenen het zogenaamde endorfine (lichaamseigen pijnstillend hormoon) aangemaakt. Massage heeft invloed op de spierspanning en kan dus de spiertonus verminderen of juist stimuleren indien nodig.

Alle vormen van spierspanningen, verhardingen, verklevingen, triggerpoints en litteken- weefsel kunnen met massagetechnieken worden losgemaakt.

Als spieren kunnen terugkeren in hun optimale basisspanning heeft dit een positieve invloed op de bewegelijkheid van de gewrichten waardoor het prestatievermogen van het paard verbetert.

Paarden kunnen veel baat hebben bij regelmatige massagebehandelingen. Ook preventief, dus voordat er een probleem aanwezig, is het een waardevolle investering. Paarden zullen namelijk altijd trachten te compenseren door het lichaam anders te gaan gebruiken om zodoende pijn te vermijden.  Dit creëert vaak spanningen en overbelasting in andere gebieden van het lichaam dan waar de klacht is begonnen. Als je regelmatig behandeld kun je dit op tijd herkennen en aanpakken bij de bron.

Hoewel je bij een massage in de eerste plaats op het lichaam werkt heeft het zeker ook effect op het psychisch welzijn en het welbevinden in het algemeen. Je beïnvloedt namelijk niet alleen verschillende lichaamsweefsels maar ook het zenuwstelsel en het energiesysteem van het paard.

Geen enkele massage kan echter een blijvend positief effect hebben als de factoren die de spanningen veroorzaken niet worden opgespoord en verholpen. Massages kunnen daarom “slechts” een waardevolle ondersteunende aanvulling zijn in de cirkel van verzorging en training.

De oorzaak van spierproblemen en hoe ze ontstaan.

Symptomen
Zwelling, stijfheid, ontsteking, pijn, warmte en kreupelheid zijn verschijnselen die aanwezig kunnen zijn bij spierbeschadiging. Een opsomming van symptomen welke kunnen duiden op een spierprobleem.

Er zijn nog vele andere symptomen te noemen die kunnen duiden op de aanwezigheid van spierproblemen.

Behandeling

Voorafgaand aan de 1e behandeling nemen we een uitgebreide intake af.

Het is gebruikelijk het paard ook in zijn beweging te beoordelen, in stap en draf en indien mogelijk in galop. Bij voorkeur aan de hand, of de longe.

Om goed te kunnen masseren dient het paard droog en schoon te zijn en er dient een plaats aanwezig te zijn waar we de behandeling kunnen uitvoeren. (De box bijvoorbeeld)

Het is aan te bevelen minimaal 3 massages in een periode van 2 weken te laten plaatsvinden. De eerste behandeling vergt vaak meer tijd en veelal wordt het hele paard onderzocht en gepalpeerd om te achterhalen waar de meeste spierspanningen en of pijngebieden zich bevinden.

Indien het paard onregelmatig is of zelfs kreupelheid vertoond raad ik aan een dierenarts te raadplegen alvorens een afspraak te maken voor een massagebehandeling.

Ook in alle andere gevallen waarin men twijfelt over de gezondheid of conditie van het paard is het aan te bevelen contact op te nemen met de dierenarts.

Op geen enkele manier kan een massage de zorg van een dierenarts vervangen en bovendien ben ik niet bevoegd noch bekwaam een diagnose te stellen.

Tarieven

1e behandeling • 50 euro
2e en volgende • 40 euro

Reiskosten zij gratis binnen een straal van 10 km rondom Goes, daarna 0,25 cent per km enkele reis. Alle genoemde prijzen zijn inclusief 21% BTW.

Contact

06 127 83 483
info@massageverlicht.nl

Praktijkadres:

Fr. Naereboutstraat 23,
Goes (in het gebouw van
Centrum Kraamzorg)